Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dijous, 21 de juny del 2012

Club de lectura :: Primavera, estiu, etc

©lub de lectura
Marta Rojals
La Magrana

OPINIÓ PERSONAL: Després de sentir moltes opinions  sobre aquesta novel·la (la majoria bones) i força temps després que s'hagi publicat, li ha arribat al torn, ara que és una de les candidates al Premi Crexells d'aquest any. 

El primer que puc dir després de llegir-lo és: per què no ho hauré fet abans! i el segon: espero que la Marta Rojals s'animi aviat a escriure una altra novel·la. Subscric moltes de les coses positives que ja s'han dit del llibre: la qualitat literària de l'autora, la gran capacitat d'elaborar diàlegs immensos, la magnífica utilització del dialecte ebrenc, la descripció d'una generació (la dels 70), la bellesa dels paisatges i les imatges que descriu, la recreació impecable d'escenes quotidianes... 
Però per sobre de tot a mí m'agradaria destacar dues coses. Gràcies al llibre de la Marta Rojals he tornat a la meva infantesa i joventut i he pogut evocar moments que creia oblidats però que m'han marcat per sempre. Estius magnífics, en escenaris irrepetibles, amics de l'ànima que un dia deixes de veure però que sense ells la teva vida hagués estat una altra, petits costums que amb el temps perds però que al retrobar-los ens ofereixen un plaer indescriptible, i fets tristos que dibuixen el teu caràcter i que amagues al fons de l'ànima esperant que deixin de fer mal. En definitiva, Primavera, estiu etc ens explica una història particular que és tan universal que tots la podrem trobar al fons de la nostra memòria. I per acabar, una altra de les coses que m'agradaria ressaltar (en podria dir moltes), és la descripció final que fa de l'amor, en una escena concreta, de la que no en diré detallsper no desvetllar res. M'ha semblat sublim, elegant, precisa, perfecte, com si per fi algú trobés paraules per descriure el més difícil de descriure: els sentiments.

Com una arquitecta perfecta de les paraules i la història, Marta Rojals ha aconseguit construir una casa literària amb uns  fonaments molt sòlids, molta llum i amplis espais per recòrrer, però alhora confortable i càlida, com les tardes d'estiu de la nostra infantesa. No us el perdeu.

Puntació: 8 


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 comentari:

  1. El llibre de la senyora Rojals està molt bé, sí. No sé si saben, però, que la senyora Èlia Pedró ha escrit un assaig feminista (espès). De res.

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails