Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dilluns, 27 de juny del 2011

Novetat :: L'estiueig

L'estiueig
Com feiem vacances entre 1929 i 1935
A cura de Marc de Marc Soler
Quaderns Crema
Juliol de 2011
Recull d'artícles periodístics

SINOPSI: La revista Mirador, en una nota sense firmar inserida en l'exemplar del 25 de juliol del 1929, anunciava la publicació d'una sèrie d'informacions dedicades a tractar i difondre les diferents formes de viure l'estiueig dels catalans. El titular de la nota era "Informacions d'estiueig", i s'hi deia que "podem no tenir centre d'estiueig -balnearis, pobles, pobles de la costa i de la muntanya- d'aquells que criden el turista fent-se així una anomenada internacional que procura, a les personalitats més distingides que hi sojornen, un retrat al Vogue. Però tenim, escampades per Catalunya, unes quantes colònies estiuenques que bé mereixen els honors d'una descripció". En els anys posteriors, diferents col·laboradors insistiren a tractar l'assumpte de l'estiueig ampliant-ne els regisres i els punts de vista. Ja no sol serien les colònies estiuenques a les quals es referia l'editorialista, sinó que el ventall s'ampliraria a les diverses formes d'oci que s'anaven introduint en la societat catalana.
Per un lector actual, quin interès tenen els papers que recullen aquest volum? Més enllà del retrat més o menys costumista, o d'allò que l'estudiós alemany dels mitjans Emil Dovifat va definir com a periodisme "amè", hi ha dues possibles respostes. D'una banda, un evident interès periodístic, més exactament, el coneixement de primera mà d'una de les mostres més brillants de l'evolució del periodisme modern català. Una evolució que, a Barcelona, arrencaria mal que bé en el trienni progressista de 1841 - 1843 sota la regència del general Espartero. D'altra altra, el model de societat que deixen entreveure o que reflecteixen directament les cròniques i els reportatges, així com els elements que la vertebraven.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails