Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

divendres, 3 de juliol del 2009

Club de lectura :: El primer assalt

©lub de lectura
El primer assalt
Lluïsa Forrellad
Angle Editorial
Març 2009


Lluïsa Forrellad ens ofereix de nou amb El primer assalt un clar exemple de literatura molt treballada, reposada com els bons vins. A partir de la història particular de la família Funset, veïns del barri del Clot de Barcelona, Forrellad ens ofereix el retrat d’una ciutat, d’un barri i d’una època. L’autora té la grandesa de convertir experiències individuals en universals, perquè tots ens sentim identificats amb el que viuen els personatges. El retrat de la Barcelona de meitats del segle XX és increïblement proper perquè la fa des de l’interior, des dels seus habitants i la relació que aquests tenen amb la ciutat. Les diferències de classe i estatus de la capital catalana d’aleshores, la lluita dels seus habitants per aconseguir ser feliços en un entorn hostil i intolerant, les renúncies per amor, el sotrac de la mort, la malaltia que ens canvia la vida, els somnis que ens entossudim a no fer realitat. En resum un collage de valors eterns que vas interioritzant sense donar-te compte.
L’estil directe però acurat de l’autora troba les paraules més adequades en cada moment per dir allò que realment vol dir, sense donar-hi voltes. El respecte a la llengua i a totes les possibilitats que ens ofereix fan de la lectura un exercici d’aprenentatge molt valuós. Els quatre personatges principals estant molt ben construïts, amb les seves llums i sobretot les seves ombres, els seus anhels, les seves renúncies, les seves aptituds, les seves misèries. Els estimes i els rebutges, els coneixes i et sorprenen, els acompanyes i els entens. Les escenes són potents, sense necessitat d’explicar gaires coses, veus els personatges en acció, movent-se pels escenaris com si veiessis un pel·lícula. Sens la temperatura, les olors, els sorolls, el tacte.
En definitiva El primer assalt és un d’aquells llibres que et deixa empremta. Sense pretensions però molt ric i que passat el temps recordes amb un somriure càlid. Molt recomanable pels que gaudeixen amb les històries de personatges i la lluita d’aquests per aconseguir la seva felicitat.
VALORACIÓ: 8
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
:: Altres llibres del Club de Lectura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails