Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dijous, 14 de maig del 2009

Club de lectura :: Olor de colònia

©lub de lectura
Olor de Colònia
Sílvia Alcàntara
Editorial 1984
Febrer 2009

:: Entrevista Sílvia Alcàntara

Vet aquí un d’aquells exemples de literatura ben escrita. Per mi una de les millors propostes literàries de l’any, sens dubte, tenint en compte a més que es tracta de la primera novel·la de l’autora, Sílvia Alcàntara. Què farà a la segona o a la tercera… La historia, l’escenari, els personatges, els sentiments, les olors, tot va penetrant poc a poc i molt endins en el lector que sense adonar-se es trasllada a una colònia tèxtil i recrea com es vivia i tot el que es vivia en aquestes petites societats, que en aquest llibre es descobreix que són molt literàries.
L’acurada edició amb que es presenta Olor de Colònia (Edicions de 1984) presagia un novel·la que t’atrapa des de la primera pàgina. L’habilitat de l’autora per posar l’esquer al principi del llibre, un incendi misteriós a la Colònia Tèxtil que acaba amb la vida d’un dels treballadors, t’atrapa sense voler-ho perseguint els personatges que hi intervenen per saber més coses del misteri. Una intriga que es manté fins el final. A partir d’aquí l’autora va desgranant la historia de mitja dotzena de personatges, dos d’ells pals de paller del llibre, que seran determinants en la resolució del misteri de l’incendi. Al costat de tots aquests personatges descobreixes la vida a la colònia tèxtil. Com s’organitzava la feina, com s’hi vivia, quina relació tenien amb l’exterior… Com a curiositat literària, cada capítol comença amb la mateixa frase amb la que ha acabat el capítol anterior, un recurs molt estètic i que et serveix per unir els capítols que es reparteixen el protagonisme de cada personatge. Els capítols no són molt llargs , i cada capítol té com a protagonista un personatge diferent. Els personatges estant ben construïts, sobretot els principals, que són els que fan evolucionar la història. L’autora posseeix una gran habilitat d’estil, combinant amb gran facilitat l’estil directe, l’indirecte i l’indirecte lliure, donant-li un bon ritme a la narració. Tot això esquitxat de descripcions subtils però gairebé fotogràfiques dels escenaris i racons d’aquesta colònia tèxtil.
Darrera d’aquesta petita gran societat tan especial s’amaguen temes universals molt ben assentats. L’avarícia, les aparences, la desconfiança, la por al què diran, la traïció, l’amistat, l’amor, els secrets antics que fan mal, la vergonya, la maldat, en definitiva un mosaic de febleses humanes d’uns personatges molt propers a tots nosaltres.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
:: Altres llibres del Club de Lectura

5 comentaris:

  1. Un llibre que molta gent m'ha recomenat i que no trigaré a llegir.

    Biel Barnils

    ResponElimina
  2. Absovente,intrigante, arrolladora, el" olor de colonia" te envuelve mucho después de finalizar su lecura. Felicides Silvia Alcántara.,has acertado

    ResponElimina
  3. Crec que ens trobem davant d'una escriptora de primera categoria, tot i els seu despertar tardà en escriure novel·les.
    Si el seu segon llibre continua amb el nivell d'èxit que ha assolit el primer, crec no equivocar-me en assegurar que el nom de Sílvia Alcàntara esdevindrà una de les millors escriptores de referència de casa nostra.

    Enhorabona, Sílvia.

    JORDI
    http://elsllibresdelceller.blogspot.com/

    ResponElimina
  4. Hola!
    He tingut el gust de llegir aquesta novel.la que he acabat en 3 dies.
    Estic totalment d'acord amb J Policarp, aquesta autora és molt bona i la seva pluma molt refinada.
    M'ha agradat moltíssim el domini que té per teixir la història

    ResponElimina
  5. Un bon treball, un bon llibre, una lectura ensisadora. Magnífic.

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails