Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dilluns, 21 de setembre del 2015

Notícia :: Mor Carmen Balcells

L'agent literària Carmen Balcells ha mort aquest diumenge als 85 anys. Balcells rebrà sepultura en la intimitat més estricta per desig de la família. Posteriorment se celebrarà un acte en memòria seva la data del qual encara no s'ha anunciat. Font: ACN i EFE. 

L'agent literària Carmen Balcells, ha mort aquest diumenge als 85 anys al seu domicili de Barcelona. Va ser agent literària de grans escriptors, entre ells els més destacats del 'boom' literari hispanoamericà, com els premis Nobel Mario Vargas Llosa i Gabriel Garcia Márquez. 
Nascuda a Santa Fe de Segarra, Lleida, al 1930, tenia prestigi internacional des de feia dècades, i deixa com a llegat la seva empresa, l'Agència Literària Carmen Balcells, amb seu a Barcelona. Sense la seva feina és difícil entendre la literatura en espanyol del segle XX. 
Va començar a treballar de secretària en una oficina de Barcelona, i gràcies al poeta lleidatà Jaume Ferran aviat va conèixer les principals personalitats literàries de la Barcelona dels 50 com els germans Ferrater, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral, Juan Goytisolo i Josep Maria Castellet. Així va començar a treballar a l'agència literària ACER de Vintila Horia. Quan aquest va plegar, el 1960, ella es va establir pel seu compte i des d'aleshores ha gestionat més de 50.000 contractes. Luis Goytisolo va ser el primer autor espanyol que va representar. Després han vingut noms de gran prestigi com Augusto Roa Bastos, Juan Carlos Onetti, John Le Carré, Ana María Matute, Juan Marsé Eduardo Mendoza, Juan Goytisolo, Alfredo Brice de Echenique, Isabel Allende, José Luís Sampedro o Carme Riera. Alguns d'ells li han dedicat novel·les (García Márquez o Marsé) i d'altres l'han convertit en personatge de les seves obres (Max Aub o Manuel Vázquez Montalbán). Al 1981 va fundar l'agència RBA de serveis editorials.
L'any 2000 anunciava la seva retirada, però el 2008 es tornaria a fer càrrec de l'agència després que aquesta perdés alguns dels seus autors més importants. Al 2013 va nomenar Guillem d'Efak, com a nou director. L'any 2010 va vendre el seu arxiu a l'Estat Espanyol per tres milions d'euros. Entre els principals reconeixements rebuts hi ha el Premi Orquídea el 1997, la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts al 2000, la Medalla d'or del Govern de Xile, el premi Montblanc a la dona el 2006, el 2005 va ser nomenada doctora honoris causa per la UAB i el el 2006 la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi. De moment es desconeix quin serà el futur de l'agència i del seu llegat. 
Carmen Balcells rebrà sepultura en la més estricta intimitat al seu poble natal. Posteriorment se celebrarà un acte públic en la seva memòria, en una data que de moment es desconeix. 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails