Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

diumenge, 3 de maig del 2015

Entrevista :: Victòria Cardona

Molts hem après a viure l'amistat pel testimoni dels nostres pares: a casa meva no vaig escoltar mai cap crítica de ningú, per exemple, i aquest fet em va quedar marcat com un tatuatge i m'ha ajudat a tenir amics. Victoria Cardona. 

Victoria Cardona fa molt de temps que es dedica a les relacions familiars, a ajudar-nos en la difícil tasca de conviure amb les persones que més estimem i així aconseguir ser feliços. Autora de diversos llibres sobre la família amb un gran èxit, ara acaba de publicar Teixint el tapís de l'amistat, un manual sobre com fer i conservar els amics i com ensenyar els nostres fills a fer-ho. Hem conversat amb ella sobre la importància de l'amistat. 


Per què et decideixes a escriure un llibre sobre l’amistat?
M'ha semblat que enmig de les acceleracions pròpies d'aquest segle, cal que contemplem l'amistat sense pressa. Petits, joves i grans tenim amics que cal vetllar i conservar. També l'he escrit perquè és un aspecte poc estudiar per educar els fills en l'amistat i la sociabilitat que són ben necessàries per preparar per la vida.

"Tenir un amic en qui confiar dóna molta pau i serenitat." 

Quina importància té actualment l'amistat en les nostres relacions personals? 
En té moltíssima. Si ens preguntem: Què necessito per ser feliç? La majoria de respostes coincidirien que, en una escala de valors, l'amistat ocupa un dels primers llocs. Tenir un amic en qui confiar dóna molta pau i serenitat.

Com afecte a l'amistat l'actual tendència a la individualització? 
El nostre jo sempre està a punt de clamar als quatre vents que existim. L'egocentrisme és temible. Potser que algun individualista s'aparti durant una temporada de tenir amics, però aviat s'adonarà que es troba malament perquè és propi de la natura compartir sentiments amb els companys de feina i, en el cas dels escolars, amb els companys de classe.

I amb les xarxes socials, sembla que l'amistat ha agafat una nova dimensió? 
És una bona dimensió, si bé els pares han de guanyar-se la voluntat dels fills perquè els hi expliquin amb qui es tracten. A les xarxes cadascú fa uns comentaris que deixa veure al seva manera de fer i, quan es comparteixen uns interessos semblants t'acabes coneixent en algún acte i et pots fer amic.

Què és l'amistat?
L'amistat és un bé preuat que obra la nostra vida als altres per viure una relació desinteressada, bona, recíproca i lliure que s'alimenta de la confiança.

D'amics en podem tenir pocs o molts, tot depen de la qualitat de la complicitat i generositat interpersonal que es vagi creant al llarg de la vida.

Per què d'amics, amics en tenim tant pocs? 
Tots tenim capacitat per engrandir el nostre cor. Per tant d'amics en podem tenir pocs o molts, tot depen de la qualitat de la complicitat i generositat interpersonal que es vagi creant al llarg de la vida.

Com ha de ser un bon amic?
Jo, particularment, valoro molt la lleialtat, la discreció i l'optimisme.

Com ens hem de comportar nosaltres per mantenir les nostres amistats? 
Amb les mateixes qualitats que desitgem trobar nosaltres en els amics i afegint-hi maneres practiques de vetllar per l'amistat: trobades, converses, companyia, donar consol quan ho necessiten. En una paraula: empatia.

Què busquem en els amics? 
és un sentiment desinteressat que no busca res. Però ja es diu que qui dóna rep...

En el llibre ens expliques que per fer amics i conservar-los és més important tenir un bon Coeficient Emocional que un bon Coeficient Intelectual. 
Tenir un bon coeficient intelectual ens pot ajudar per tenir un bon coneixement però l'educació de les emocions dels fills i les dels adults són necessàries per viure l'empatia, la resiliència o l'assertivitat que ajuden a la bona convivència.

"La bondat de cor, que es demostra amb la generositat, consisteix en deixar-ho tot quan l'amic ho necessita i un acte així ens fa millors."

Vaja que és important intentar ser bona persona per poder tenir amics. 
Ser bona persona s'ha de guanyar cada dia. La bondat de cor, que es demostra amb la generositat, consisteix en deixar-ho tot quan l'amic ho necessita i un acte així ens fa millors.

Podem ensenyar als nostres fills a tenir bons amics i a ser bons amics? 
Podem fer-ho. Som el seu mirall. Molts hem après a viure l'amistat pel testimoni dels nostres pares: a casa meva no vaig escoltar mai cap crítica de ningú, per exemple, i aquest fet em va quedar marcat com un tatuatge i m'ha ajudat a tenir amics.

El llibre està ple de referents literaris i cinematogràfics. 
La novel·la i el cinema s'inspira amb els fets ordinaris de la vida i m'ha semblat que anomenar algunes novel·les o pel·lícules en les que es reflecteix la vida d'amics era una cosa agradable i gràfica pel meu recorregut per l'amistat.

El llibre és una bona eina per a totes les edats, oi? 
En aquests moments ja he rebut comentaris o ressenyes parlant sobre Teixint el tapís de l'amistat molt positius de pares i de joves. L'he "teixit" amb anècdotes, vivències i continguts pedagògics que el fan interessant, simpàtic i agradable per a totes les edats. Diuen que els meus llibres són llibres de capçalera. M'estimula molt pensar que algú obri una pàgina a l'atzar i trobi una reflexió que l'animi.

Gràcies Victòria.
http://www.vidadefamilia.org/

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails