Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dimarts, 14 de maig del 2013

Novetat :: Ara que no ens escolta ningú

Ara que no ens escolta ningú
Jordi Cabré
Pòrtic
Maig de 2013
Assaig

"Diuen que la història sovint es repeteix: aquest llibre no pretén que la història es repeteixi, sinó saber si la història pot fer un tomb"

CONTRAPORTADA: La història del catalanisme es troba en un punt d'inflexió, però en què s'assembla el moment actual a les etapes anteriors? Què haurien fet Prat de la Riba, Cambó o Macià en la pell d'Artur Mas? Cal respectar la llei? Cal témer la guerra? Cap prioritzar l'ordre i l'economia? En què cap unitat i en què no? Què té ERC de l'ERC de tota la vida, i què té CiU del pactisme de la Lliga o del rupturisme d'Acció Catalana? I els adversaris d'aquest procés, quin poder han tingut sempre dins de Catalunya? El fenomen del indignats, és veritablement nou? El catalanisme és un invent dels burgesos? La renaixença, el modernisme, el Noucentisme i les Avantguardes són fenòmens aliens al que avui ens passa? Seria possible avui un Tancament de Caixes com el de l'època del doctor Robert? Amb quines garanties es fa un procés d'autodeterminació? Quin respecte a la llei van tenir les proclamacions de Francesc Macià? Podem caure en un nou Sis d'Octubre? En definitiva, vivim en un capítol del tot inèdit, o una actualització de capítols anteriors? 
El diàleg amb alguns dels polítics, filòsofs i artistes catalans més importants del segle XX ens permet de veure les sorprenents semblances del procés actual amb moments històrics no gaire llunyans però emmascarats pel franquisme. Relligar amb uns temps en què tot semblava possible ens il·lustra sobre si en aquests moments també tot ho pot ser. Diuen que la història sovint es repeteix: aquest llibre no pretén que la història es repeteixi, sinó saber si la història pot fer un tomb. 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails