Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dijous, 20 de setembre del 2012

Novetat: El silenci dels telers, la nova novel·la d'Assumpta Montellà

El silenci dels telers
Ser dona a les colònies tèxtils catalanes
Assumpta Montellà
Ara Llibres
Setembre de 2012
Novel·la

Assumpta Montellà ens ensenya el paper que van tenir les dones en les colònies tèxtils catalanes. Aquest llibre és un viatge des de la primera guerra mundial i la república fins a la repressió franquista, passant per la guerra civil. El gran retrat de la dona dins la indústria catalana, des de la revolució industrial fins el tancament de les fàbriques.

SINOPSI: El silenci dels telers dóna veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les còlonies tèxtils de Catalunya. Des de l'inici de la indústria catalana fins als nostres dies, passant per la Guerra Civil i la repressió de la postguerra, els seus testimonis expressen una manera de viure marcada per un ofici ple de condicions precàries. Les treballadores de les fàbriques en són les protagonistes principals, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d'una colònia tèxtil, d'orígens ben diferents, amb opinions ben diferents. "El que passava a les colònies era indigne i immoral, i el que digui el contrari, menteix (...) Nosaltres, que veníem de pagès, sort en vam tenir de les colònies i els amos, si no, ens hauríem mort de gana (...) A les colònies teníem plat a taula, sostre i feina segura. Només ens faltava la llibertat".
Aquest és un llibre rigorós i emocionat homenatge d'Assumpta Montellà a totes aquestes dones. Filles, esposes, mares, àvies, dones de colònies que han passat el seu testimoni a altres dones de noves generaciones que encara viuen a les colònies i que vetllen perquè aquell passat no sigui oblidat. 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails