Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dilluns, 17 d’agost del 2009

Club de lectura :: Testimoni protegit

©lub de lectura
Testimoni protegit
Blanca de la Torre
Editorial Proa
Maig de 2009

Testimoni protegit de Blanca de la Torre ha estat tota una sorpresa amb majúscules. Es presenta al lector com un thriller d’acció sustentat de fons per l’atemptat de les Torres Bessones de Nova York. Amb aquest punt de sortida l’autora ens endinsa dins la realitat d’una organització governamental de canvi d’identitat, el Gefi, que crea noves identitats a persones amenaçades de mort aprofitant desastres en els que mor molta gent. L’atemptat de l’11 de setembre de 2001 és l’escenari ideal per fer desaparèixer ST, un escriptor amenaçat per una fàtua islamista. Una de les meitats de la l’organització Gefi s’encarregarà de fer creure al món que ST es trobava en una de les Torres en el moment de l’atemptat, cuidant tots i cadascun dels detalls perquè ningú sospiti. L’altre meitat s’encarregarà de proporcionar-li una nova identitat que el separi per sempre més de la seva anterior vida i de tothom que la conformava. Com si morís i tornés a néixer. La novel·la és tant versemblant que durant tot el relat et planteges si realment deu existir una organització com el Gefi. L’autora assegura que el relat és totalment ficció i que no ha investigat si hi ha pistes d’un possible Gefi. Pensant-ho bé però, si existís, tampoc ho sabríem.
Testimoni protegit doncs té un bon punt de partida i una bona trama, però a més Blanca de la Torre sap mantenir el ritme i l’atenció de l’oient durant tot el relat, dosificant la informació perquè a cada pàgina creixi el nostre desig de seguir llegint. Però la sorpresa del llibre no acaba aquí. Una de les fortaleses del relat són sens dubte els personatges, la seva construcció, i la manera en què els fa moure’s per les diferents situacions que els toca viure. Què pensen, què senten, com reaccionen, fent-nos alhora plantejar-nos què faríem nosaltres en la seva situació. I de fons un murmuri... Què significa la identitat per nosaltres? Seríem capaços de renunciar a ella i deixar enrere tot i a tothom per salvar la vida? Les respostes d’ST les coneixerem al final del llibre que tampoc ens decep gens ni mica. Que cadascun de nosaltres, descobreixi les seves. Mentre però gaudiu del primer llibre de Blanca de la Torre, una periodista que s’estrena en la ficció i que esperem que no l’abandoni.
VALORACIÓ PERSONAL: 8
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
:: Altres llibres del Club de Lectura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails