Mor als 78 anys l'escriptor Emili Teixidor. L'autor de 'Pa negre' ha mort aquest dimarts a causa d'un càncer a Barcelona.
Emili TEixidor i Viladecàs va néixer a Roda de Ter (Osona) el 1933. Amb una extensa carrera literària, els seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes i han guardonats amb el Premi de la Generalitat de Catalunya, el Premio Nacional de Literatura i el de la Crítica Serra d'Or entre d'altres. Ha publicat narracions de tipus juvenil: 'L'ocell de foc' (1972), 'El crim de la hipotenusa' (1988), 'Cor de roure' (1994) i 'L'amiga més amiga de la formiga piga' (Premio Nacional de literatura infantil 1997). Per a adulta ha publicat 'Sic transit Gloria Swanson' (1979, premi de la Crítica Serra d'Or), 'Retrat d'un assassí d'ocells (1998), 'El Llibre de les Mosques' (1999, Premi Sant Jordi), 'Pa negre' (2003, Premi Nacional de Literatura, Premi Joan Crexells, Premi Lletra d'Or i Premi M.ângels Anglada), 'Laura Sants (2006), i 'Els Lusíades (1989). En veu alta i Els matins... recullen les seves intervencions radiofòniques. Ha dirigit i presentat programes sobre llibres a TV (Mil paraules) i a Catalunya Ràdio. Li fou atorgada la Creu de Sant Jordi, el 1992, i l'any 2005 va rebre el Premio de Lectura de la Fundación Sánchez Riupérez. Recentment aquest mateix any va ésser investit doctor honoris causa per la Universitat de Vic. El reconeixements a l'escriptor de Roda de Ter arriba després de l'èxit que ha tingut la versió cinematogràfica de 'Pa negre', que va ser nominada per representar l'Estat espanyol en la darrera edició dels Oscar. L'èxit internacional d'aquest obra té el seu mirall en les traduccions confirmades en cinc idiomes: gallec (Fundación Vicente Risco), gre,c (Kastaniotis), holandès (Karakter) polonès (Replika) i romanès (MEteor Press), a banda de la publicada en castellà per Seix Barral.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Una gran pèrdua...
ResponEliminaBon dia!
Un referent inequívoc de la nostre cultura i història contemporània. Gràcies Emili
ResponElimina