Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dijous, 8 d’abril del 2010

Notícia :: Jaume Cabré Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

L'escriptor Jaume Cabré ha estat distingit amb el 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que otorga Òmnium Cultural per la seva fidelitat a la literatura catalana i al país. La il·lustradora Roser Capdevila ha obtingut la Medalla d'Honor del Parlament.
El guardó a Jaume Cabré suposa un canvi de tendència de molts anys de guardonar amb aquest premi personatges amb dilatades trajectòries, l'obra de tota una vida, com Josep Termes (1936), Montserrat Abelló (1918), Joan Solà (1940), Feliu Formosa (1934), Antoni Maria Badia i Margarit (1920) i Josep Vallverdú (1923). Aquesta edició també ha marcat un canvi de tendència per la novíssima presidenta, Muriel Casals (que substitueix Jordi Porta), i per haver donat a conèixer el premiat dos mesos abans de l'acte de lliurament del premi, que es farà al palau de la Música el 14 de juny.
Jaume Cabré ha bastit una obra sòlida al llarg de quaranta anys, però la projecció internacional no li ha arribat fins fa tres anys, arran de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, quan l'editorial Surkamp va traduir i apostar per 'Les veus del Pamano'. La traducció alemanya li ha obert les portes d'Europa i avui la seva obra ja s'ha traduït a disset llengües. La darrera traducció, 'Viatge d'hivern' a l'anglès ('Les veus del Pamano també és en procés de traducció).
D'altra banda, el Parlament de Catalunya ha acordat atorgar la Medalla d'Honor de la cambra a la il·lustradora i creadora de les "Tres bessones", Roser Capdevila, en reconeixement a la seva contribució decisiva a la cultura catalana i a la normalització de l'ús del català. El Parlament destaca de forma molt especial la seva aportació a la projecció internacional de la cultura catalana i els valors pedagògics. L'acte de lliurament de la màxima distinció de la cambra es farà el 18 de maig.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 comentari:

  1. Me n'alegro molt del premi a Jaume Cabré; sobradament merescut. És un dels grans, i serà per la història un dels grans de la literatura catalana. M'ho he passat molt bé amb "Les veus del Pamano" i tant o més bé amb la força i la intensitat de cadascun dels relats de "Viatge d'hivern"
    Per molts anys!

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails