Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

divendres, 8 de maig de 2009

Novetat :: La pàtria dels catalans

La pàtria dels catalans
Història, política i cultura

Josep M. Fradera
La Magrana
7 de maig 2009
Assaig

RESSENYA: «Els assaigs que componen aquest volum són un esforç per entendre el país. La pàtria en el sentit més literal. El lloc on han viscut avis i pares, les generacions passades. El lloc on hem après que el clos domèstic fa part d’una societat particular, forjada per la història. »En rellegir aquests treballs m’adono d’un seguit de grans qüestions que condicionen la meva manera d’acostar-me al passat i el present del país: els límits dels grans projectes ideològics de principis de segle XX, l’esquinçament dels valors col·lectius la vetlla de 1936, la divisió fratricida i les seves terribles i llarges seqüeles; la necessitat i la dificultat de la reconciliació entre germans. Veig, també, l’esforç per donar forma a una altra manera de veure les coses, capaç de registrar el canvi hisòric, de situar els problemes més enllà de les fal·làcies ideològiques que varen portar a aquelles divisions fins a un punt insuperable amb els poders de la paraula i la raó. »Em faig conscient —que el lector em perdoni la innocència— que repensar la vigència i el significat de la Guerra Civil i la dictadura constituí la meva manera de situar-me davant dels problemes dels anys posteriors al franquisme, quan semblava que les respostes ja eren escrites però resultà, en canvi, que els manuals del passat no servien gairebé per a res.»
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails