Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dijous, 15 de gener del 2009

2009:L'any del llibre electrònic?

Fa temps que es va inventar però sembla que aquest 2009 podria ser l'any del llibre electrònic. Les pantalles no emeten llum, les grans editorials comencen a digitalitzar llibres en ferm i s'espera que abans de l'estiu arribin els primers models amb connexió internet.
La prova de foc del polèmic llibre electrònic està a punt de començar.

Els defensors del llibre electrònic asseguren que té més avantatges que el llibre convencional. Pesa poc, ocupa poc, la pantalla no emet llum perquè utilitza la tinta electrònica i pertant no molesta a la vista, pot enmagatzemar centenars de llibres amb targetes de memòria USB, pots escriure anotacions, triar el tamany de lletra en el que vols llegir, és molt fàcil d'obrir, de passar la pàgina i et conserva el punt de lectura. A més té una gran autonomia. El preu dels models disponibles oscil·la els 300 euros. Funciona en gairebé tots els formats, però el més òptim és l'RPF. La versió espanyola és el Papyre.

Malgrat tot ningú assegura l'èxit d'aquest invent tant revolucionari, que en d'altres països no ha acabat de funcionar. I és que canviar un hàbit tant milenari com la lectura és molt complicat. De moment encara s'està perfeccionant l'accés als llibres digitals. Ara per ara cal descarregar-se els llibres des de l'ordinador a través de planes webs especialitzades i passar-les al llibre electrònic a través de les targetes USB, igual que la música. El proper pas són els llibres amb connexió a internet que et permetran accedir a les lectures des del mateix llibre electrònic. Està previst que arribin al nostre país a l'estiu.

Una altra de les mancances és el nombre de títols digitalitzats, per exemple en català que n'hi ha molt pocs. En aquest sentit sembla que les editorials ja estan començant a digitalitzar llibres en ferm. La importància del llibre electrònic és el text, pertant de moment les imatges tenen poca qualitat, una millora que caldria demanar pel futur. Els models existents medeixen 6 polzades i tenen una ressolució de 600 per 800 megapíxels. La tinta electrònica no és gaire ràpida i per tant la lectura no és tot lo àgil que es voldria.

La polèmica del preu que envolta la música també arribarà als llibres electrònics si finalment aquests s'extenen. De moment hi ha títols molt barats, i d'altres al mateix preu que l'exemplar en paper. La realitat és que els llibres digitas són més barats de fer i que pertant haurien de ser més barats de comprar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails