Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

dijous, 20 de novembre del 2008

Centenari naixement Agustí Bartra

EL Passat 8 de novembre va fer 100 anys del naixement d’Agustí Bartra, el poeta i prosista nascut a Barcelona el 1908, i mort a Terrassa al 1982.

Va ser un dels escriptors que es va haver d'exiliar a causa de la guerra civil espanyola. El 1940, amb l'escriptora Anna Murià, es va establir a Mèxic on l'autor es va dedicar a la traducció i va fer alguns viatges becats als Estats Units, que va alternar amb una intensa activitat literària com l'elaboració d'una Antologia de la lírica nord-americana (1951). L'any 1970 va tornar a Catalunya i es va instal·lar a Terrassa. Entre les seves obres destaca la novel·la Crist de 200.000 braços (1968) on relata l'aventura col·lectiva en els camps de concentració, i el recull poètic Ecce homo (1968), en el qual es reflecteix la cosmologia particular de l'autor, els quatre elements clàssics: terra, foc, aire i aigua. Tradicionalment la poesia de Bartra s'ha relacionat amb la del nord-americà Walt Whitman. Però també va seguir les petges dels poetes romàntics alemanys com Novalis, Hölderlin i Rilke. Va ser distingit amb la Creu de San Jordi de la Generalitat de Catalunya.

En motiu de l'aniversari del seu naixement, durant tot el 2008 s’han realitzat conferències, simposis i exposicions coordinades per l’associació Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa i altres entitats que han volgut sumar-se a la commemoració. A partir d'aquest mes de novembre, comença la segona fase de commemoració d’aquest centenari amb la mostra que es pot visitar a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa “Mots encesos. Agustí Bartra (1908-1982), poeta auroral”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails